Je hebt zin in een kopje thee, even een moment van rust en ontspanning. Je pakt een theezakje en hangt hem in je kop met warm water.
Maar sta jij wel eens stil bij het theezakje dat je nu net in je kop thee hebt gehangen?
Een theezakje lijkt heel onschuldig, maar er zijn theezakjes die ongezonde stoffen bevatten of juist een negatieve impact hebben op het milieu. In deze blog vertel ik je meer over de soorten theezakjes, de risico's en hoe je een bewuste en gezonde keuze kan maken. Want niet alle theezakjes zijn hetzelfde.
Het materiaal van theezakjes
Je hebt papieren theezakjes, plastic theezakjes en biologische afbreekbare zakjes. Hier volgen de kenmerken van de verschillende zakjes:
- Papieren zakjes: Deze zakjes worden vaak gekozen. Toch bevatten sommige papieren zakjes chemische stoffen zoals epichloorhydrine, die kunnen bij verhitting schadelijk zijn.
- Plastic theezakjes: denk hierbij aan de pyramidetheezakjes. Deze zakjes bevatten vaak nylon of PET-plastic. Bij hoge temperaturen kunnen de microplastics in je thee terecht komen, dit kan mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.
- Biologisch afbreekbare zakjes: dit is de veiligste keuze die je kan maken als je een theezakje wilt gebruiken. Deze zakjes zijn gemaakt van composteerbare materialen, zoals maïsvezels of ongebleekte abacávezels. Abacávezels is ook wel bekend als bananenhennep. Deze vezels komen van een plant uit het bananengeslacht. De theefilters zijn smaakloos waardoor de smaak van de thee niet wordt beïnvloedt.
Gezondheidsrisico’s van sommige theezakjes
Het lijkt onschuldig, het gebruik van een theezakje. Maar er zijn wel een aantal belangrijke punten om in gedachte te houden wanneer je een theezakje wilt gaan gebruiken:
- Microplastic: ik had het net hierboven al kort benoemd. Er zijn plastic theezakjes waarbij kleine deeltjes plastic bij verhitting vrijgegeven wordt en die dan in je thee belanden. Studies wijzen erop dat deze deeltjes mogelijk schadelijk kunnen zijn.
- Chemische behandelingen: het ziet er misschien een stuk mooier uit, een wit theezakje, maar het is zeker niet onschuldig. Deze theezakjes worden wit gemaakt door middel van bleekmiddelen of andere chemische stoffen. Deze stoffen kunnen in je thee terechtkomen.
- Pesticiden in theebladeren: ook de inhoud van het theezakje is niet altijd vrij van risico's. Wanneer er thee van lage kwaliteit gebruikt wordt kan de thee pesticiden bevatten, dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Bewuste keuzes maken
Hoe maak je dan een gezonde keuze?
- Kies voor losse thee: losse thee is vaak van hogere kwaliteit. Je kan dan kiezen om een thee-ei te gebruiken. Wil je liever gebruik maken van theefilter zakjes, kies dan voor een veilige keuze zoals de T-Sac theefilterzakjes.
- Kies biologische thee: deze thee bevat veel minder pesticiden
- Keurmerken: kijk of er een Fair Trade, Rainforest Alliance of plasticvrije labels op staan.
- Composteerbare zakjes: kies theezakjes die gemaakt zijn door composteerbare materialen, zoals abacávezels. Zoals de T-sac theefilterzakjes.
Een theezakje hoeft dus helemaal niet zo onschuldig te zijn. Wil je genieten van een kopje thee zonder zorgen, kies dan voor een veilige en duurzame optie.
Proost op een gezondere thee-ervaring!
Reactie plaatsen
Reacties